– Na početku nije bilo solidarnosti u EU, ali se tokom vremena situacija popravljala, ne samo unutar EU već i prema nama koji nismo članice – rekla je Cvijanović i dodala da su zemlje zapadnog Balkana dobile značajnu podršku Unije u vidu finasijske pomoći i medicinske opreme.

Predsjednica Srpske je istakla da je na Evropskom samitu u Salcburgu iznesen stav, sa kojim je i sama saglasna, da je pandemija pokazala da EU propusti priliku da djeluje jedinstveno u velikim krizama. 

Ona je istakla da je Samit prilika za otvaranje vidika o budućnosti EU, ali i o tome da se moraju naučiti lekcije iz činjenice da EU ne nastupa jedinstveno u velikim krizama.

Cvijanović je istakla da ne osuđuje EU, koja je opterećena brojnim unutrašnjim problemima, ali da se čini da ponekad nemaju kompletnu sliku o zapadnom Balkanu.

Predsjednica Srpske je na panelu “Evropa, korona i demokratija – opasnosti i šanse” istakla da je sve što je učinjeno tokom pandemije, bilo u cilju zaštite javnog zdravlja.

– Ovdje se radi o zaštiti kolektiviteta, javnog zdravlja. U svim zemljama je bilo ograničenja ljudskih prava i sloboda, ali, ako imate dobru komunikaciju sa građanima, možete im ukazati da je to bilo neophodno jer je zdravlje ljudi bilo, a i sada je, prvo na listi prioriteta. Paraleno s tim, moramo izraditi i plan oporavka, a za to nam je svima potrebna solidarnost jer smo svi povezani – istakla je ona.

Podsjećamo, u Salcburgu se održava trodnevni Evropski samit, na kojem se, između ostalog, raspravlja i o uticaju kovida 19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji, a u toj diskusiji sutra će učestvovati i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. 

Tema ovogodišnje konferencije je “Evropa, solidarnost i mir”, a počasni pokrovitelji su predsjednik Austrije Aleksander Van der Belen i kancelar Sebastijan Kurc.Foto: RTRSFoto: RTRS

Samit u Salcburgu možete pratiti na internet stranici IRE, na linku https://www.salzburg-europe-summit.eu/en-gb/livestream.

Putem istog kanala biće moguće pratiti i diskusiju “Medicinska istraživanja i pandemija”, na kojoj, u utorak, učestvuje ministar Šeranić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime