Strast prema ekstremnom skijanju i avanturama u divljini bila je kobna za češkog biznismena. Njujork tajms javlja da je do nesreće došlo u subotu na putu za glečer Knik gde je Petr Kelner sa još jednim češkim državljaninom planirao skijanje uz pratnju vodiča sa Aljaske.

„Sa velikom tugom PPF saopštava da je 27. marta 2021. većinski vlasnik PPF-a Petr Kelner tragično izgubio život u helikopterskoj nesreći u planinama Aljaske. U toku je istraga o nesreći u kojoj je ukupno petoro ljudi poginulo“, saopštila je PPF grupa.

Kelnerovu ličnu imovinu Forbs je prošle jeseni procenio na 17,5 milijardi dolara. Kelner je izgradio imperiju telekomunikacionih kompanija i medijskih kuća širom srednje i istočne Evrope.

Koristeći iskustvo iz Češke u razvoju mobilne mreže O2, proširio je poslovanje na područje „od Baltika do Crnog mora“, a jedan od ključnih koraka bilo je preuzimanje Telenorovih mreža u istočnoj Evropi 2018, kada je PPF preuzeo i kompaniju Telenor d.o.o. u Srbiji.

„Trenutno niko ne zna kakva će biti budućnost PPF grupe. Ono što se desilo nakon objave da je Kelner nastradao, jeste pad akcija operatora O2 i banke Moneta. Sada su se već vratile, ali praške Gospodarske novine pišu da je sada jako teško pronaći naslednika Petra Kelnera. Urednik Gospodarskih novina Jaroslav Maščik postavio je pitanje hoće li se naći naslednik ili će PPF grupa vremenom biti rasprodata u delovima“, kaže Magdalena Fajtova, novinarka Češkog radija.

Kelner je bio i jedan vodećih ulagača u bankarstvu u Češkoj, ali je pravi bum na tom polju napravio u Kini. Kelner je prvi u postkomunističkoj Češkoj nudio građanima kupovinu na rate i na odloženo.

„Zatim je taj biznis pokrenuo i u Rusiji, da bi onda je kao prvi dobio licencu u Kini za plaćanje na rate za njegov kineski ‘Home credit’. Tu mu je, što je posebno važno u poslovanju sa Kinom, pomogla podrška čeških zvaničnika, pre svih predsednika Miloša Zemana“, kaže dopisnica novinske agencije Beta iz Praga Daša Pavlović.

Suvlasnik United Grupe Dragan Šolak, koji je poznavao češkog biznismena, povodom njegove tragične smrti za N1 je izjavio da je poštovao i cenio Kelnera.

„Petr je bio izuzetan čovek i privrednik. Mnogo vremena smo proveli razgovarajući o biznisu. Iako smo u poslednje vreme imali nesuglasice to nikada nije uticalo na poštovanje koje sam imao prema Petru. Nedostajaće mnogima. U ovom trenutku duboke žalosti, jedina uteha dolazi iz činjenice da je izgubio život radeći nešto što je zaista voleo. Počivaj u miru Petr“, izjavio je Šolak.

Kelner je počeo biznis karijeru 1990. posle pada Berlinskog zida. Osnovao je PPF, koji je tada otkupljivao vaučerske knjižice u privatizaciji tokom perioda koji mnogi ekonomisti u Češkoj nazivaju „Divljim istokom“. Mahom Česi nisu razumeli šta donose akcije koje su im tada podeljene u privatizaciji, ali je Petr Kelner to dobro shvatio.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime