“Ovih dana Srbija se suočava sa velikim izazovima korona virusa, a mi smo spremni da damo našu skromnu pomoć. Stigao je prvi deo koji čini medicinski materijal i oprema, kao i stručnjaci koji su se povukli sa prve linije fronta u Kini i krenuli u Srbiju i Evropu u novo ratište”, kazala je Čen Bo tokom dočeka pomoći koja je stigla iz Kine u Beograd.

Navela je da su Srbija i Kina “čelični prijatelji koji dele dobro i zlo” i dodala da je od početka borbe protiv korona virusa Kina dobila puno podrške i pomoći od Srbije.

“Mi smo u najtežim trenucima – Kina, Srbija i ceo svet – korona virus predstavlja neprijatelja celom čovečanstvu, a mi ćemo biti zajedno. Zajedno smo jaki i zajedno ćemo se sa srpskim prijateljima boriti”, istakla je ona.

U Srbiji je uvedeno vanredno stanje zbog pandemije korona virusa u svetu. Do sada, u Srbiji je registrovana 171 slučaj zaraze koronavirusom.

Vučić: Drugi avion iz Beograda već u Kini da dopremi još pomoći 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je od ogromnog značaja što su u Beograd stigli kineski stručnjaci “koji su prvi u svetu uspeli da pobede nevidljivog protivnika, koronavirus”.

On je posle dočeka na beogradskom aerodromu, rekao da već sutra predstoji sastanak kineskih stručnjaka sa srpskim lekarima. Vučić naglasio da je drugi avion iz Beograda već u Kini da dopremi još pomoći i koja je donacija, navodeći da su u pristigloj pošiljci maske, rukavice, respiratori.

“Pokazali su se kao naši prijatelji kad nam je najteže, Srbija to ne sme da zaboravi. Kina je naš prijatelj za vjek vjekova, za ko zna koliko narednih nekoliko stotina i hiljada godina”, rekao je Vučić.

On je zamolio ambasadorku Kine Čen Bo da prenese pozdrave kineskom narodu, kineskoj Komunističkoj partiji i njegovom “prijatelju i bratu”, kineskom predsedniku Si Djinpingu.

“Kao što vidite ja to iskreno i slobodno govorim i ne interesuje me ko će mi, i šta u svetu reći, vi ste ti koji nam pomažete da sačuvamo život i da opstane Srbija”, rekao je Vučić.

On je istakao da će kineskog predsednika kad dodje u Srbiju dočekati “stotine hiljada gradjana sa većom strašču i emocijama nego bilo ko u svetu”.

“Gotovo da ne bismo imali šansu da pobedimo ovu bolest bez kineske pomoći”, rekao je Vučić, navodeći da su Srbi u Prvom svetskom ratu pobedili tifus pa će uspeti i korona virus ako budu disciplinovani i odgovorni.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime