Snježana Novaković-Bursać (foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija)

Bursaćeva je istakla da je posljednja sjednica parlamenta BiH pokazala bezumno ponašanje SDA, koja se javno zalaže za što funkcionalniju državnu zajednicu, a svojim ponašanjem demonstrira da radi sve suprotno, te pokazuje da joj je stalo do dominacije, a ne do BiH ovakve kakva jeste.

“Cijelu sjednicu je obilježilo besramno podilaženje političkoj volji i uticaju SDA, koja ide u pravcu apsolutne dominacije i zanemarivanja volje dva konstitutivna naroda u BiH”, rekla je Bursaćeva za “Glas Srpske”.

Ona je naglasila da je ponašanje poslanika SDS-a i PDP-a, koji su na posljednje dvije sjednice zajedno sa šefom poslanika SDA Adilom Osmanovićem obezbijedili entitetsku većinu za usvajanje pojedinih akata, uslovljeno ili ucjenama ili slijepom željom da u bilo kakvom kapacitetu opstanu u vlasti.

“SDS se očigledno raspada, ali čini mi se da iskonski članovi SDS-a ne mogu da podnesu ovoliku količinu izdaje. Zašto se Dragan Mektić i Mirko Šarović ponašaju tako? Jedan ima otvoren sudski proces, a drugi višeslojnu istoriju odnosa sa političkim Sarajevom i vjerovatno je uslovljen da ovako radi, ali je u suštini doveden u situaciju da čini političko samoubistvo SDS-a”, istakla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, takvo njihovo ponašanje bi odgovaralo SNSD-u kada bi ta stranka posmatrala stvari iz usko političkih interesa.

“Ali mi nismo otišli u Sarajevo da promovišemo isključivo politiku SNSD-a, već pod zastavom Srpske, sa namjerom da okupimo sve srpske predstavnike, jer tako možemo na najbolji i najefikasniji način zaštititi interese Republike Srpske. Nažalost, neki drugi su svoje stranačke interese stavili ispred Srpske”, istakla je Bursaćeva.

Govoreći o posljednjoj sjednici Predstavničkog doma koju je obilježio i izbor novih članova CIK-a, Bursaćeva je navela da je time prekršen zakon, te da će sigurno biti prilike da se čuje šta će o svemu tome reći sudovi.

“Osim toga, problematično je što su dva bošnjačka člana CIK-a koja su upućena u izborni proces ostala u CIK-u, a SDS i PDP su izabrali stranačke ljude i samim time narušili kredibilitet CIK-a”, pojasnila je ona.

Bursaćeva napominje da, imajući na umu sve poteze SDA, od kršenja većine u Kantonu Sarajevo, kršenja volje hrvatskog naroda, kočenja i onemogućavanja da Savjet ministara profunkcioniše u punom kapacitetu, SDA pokazuje da joj je stalo do dominacije, a ne do BiH ovakve kakva jeste.

Bursaćeva je navela da se iz ugla SDA ne nazire kraj političke krize u BiH, pri čemu je nešto drugo veoma značajno.

“BiH se u ovom trenutku suočava sa dvije veoma ozbiljne krize koje utiču na sve ljude u ovoj zemlji, a to su virus korona i migrantska kriza. Naša upozorenja da je suludo komplikovati političku situaciju zato što to može uticati i na kapacitet i efikasnost u borbi sa te dvije krize, apsolutno ništa nisu značile za SDA, a nažalost ni za SDS i PDP, koji pokazuju bespogovornu poslušnost prema SDA”, rekla je Bursaćeva.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime