– Ukoliko član Predsedništva BiH Željko Komšić želi intervenciju međunarodne zajednice, poručujem mu da i ja to želim, ali tako što će međunarodna zajednica konstatovati da BiH nije funkcionalna zemlja, te da bi mnogo bolje funkcionisali kao komšije i saradnici na pitanju ekonomskih odnosa – rekao je Banjac Srni.

Prema njegovim riječima, Komšić očigledno neće da shvati da narodi u BiH treba da odlučuju o svojoj sudbini i nikakva intervencija međunarodne zajednice neće dovesti do pomirenja, suživota ili do razvoja jedne zemlje, državne zajednice BiH.

– Samo raspirivanje mržnje, odnosno postavljanje stvari da su jedni krivi, a drugi nisu, ne uključujući objektivnost cijele situacije koja se dešavala u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, govori o situaciji da je BiH neodrživa zemlja – naveo je Banjac.

On smatra da je BiH zemlja koja je davno trebala da prestane da postoji, odnosno da takva nikada i nije mogla biti formirana.

– Eksperimentalni projekat međunarodne zajednice sada je više nego jasno promašen – istakao je Banjac.

On kaže i da mu je žao što tolika mržnja postoji u bošnjačkom korpusu, a pogotovo kod Komšića.

– Јedan sam od ljudi čiji su članovi porodice ubijeni u Sarajevu. Neka objasni to Komšić i onda ćemo moći da pričamo dalje – naglasio je Banjac.

On kaže i da je sada više nego jasno da bošnjački političari i elita ne žele mir u BiH, ne žele da dođe do pomirenja, već žele da raspiruju mržnju koja već decenijama postoji.

– Srpski narod je unazad pedeset-šezdeset godina puno prošao, pogotovo u Drugom svjetskom ratu, a Komšić se nije udostojio da se, na primjer, pokloni žrtvama Јasenovca, što je veoma zanimljivo – naveo je Banjac.

Memorijalni centar Srebrenica objavio je nalaze svog “istraživačkog projekta” o detaljima rasprava i odluka Skupštine srpskog naroda u BiH, potonje Narodne skupštine Srpske od 1991. do 1996. godine.

Komšić je povodom toga pozvao na okupljanje i određivanje u vezi sa nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, zakonom koji će omogućiti poseban status jedinice lokalne samouprave Srebrenica i zakonskim okvirom o, kako je naveo, lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije.

On očekuje da međunarodna zajednica nametne neka od pomenutih rješenja.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime