Anđelković napominje da to ne znači da će Amerika odustati od priznanja samoproglašenog Kosova, već da se može očekivati više razumijevanja za srpsku stranu i spremnost za kompromis.

On je naglasio da je od administracije Bila Klintona Amerika nekritički stajala na stranu kosovskih Albanaca i taj problem su samo produbljivali, ne razmišljajući da su zapravo stvorili tempiranu bombu u Evropi.

– Naravno, ne može Vašington naglo da napravi zaokret od onoga što je tadašnja američka administracija uradila, ali Tramp je svjestan da su to loši okviri, i da bi trebalo nešto izmijeniti. Mislim da je njegova izjava za nas vrlo povoljna, jer označava, makar retorički, ono što je Amerika uradila Srbiji povodom Kosova – uvjeren je Anđelković.

On je za Sputnjik rekao da to ne znači da će Amerika odustati od priznanja samoproglašenog Kosova, jer oni nikada neće napraviti diskontinuitet u odnosu na svoju politiku, čak i kada se ona radikalno razlikuje u odnosu na prethodnu administraciju.

– Oni neće anulirati politiku svojih prethodnika, ali možemo očekivati više razumijevanja za srpsku stranu i spremnost da se u nekom momentu možda dođe i do nekog kompromisa. Ali, ne možemo da očekujemo radikalne poteze kao što je odustajanje od koncepta “nezavisnog” Kosova – uvjeren je Anđelković.

On smatra da je Tramp, kada je govorio o pogrešno vođenom konfliktu, vjerovatno mislio i na agresiju na SRЈ prije 20 godina.

– Јasno je da je sigurno najveća greška Amerike to što je izvršila agresiju na suverenu državu, da bi okupirala dio njene teritorije. A onda na njemu dopustila islamskim fundamentalistima da rade šta hoće. Isti ti fundamentalisti su kasnije postali opasnost za Ameriku, jer je najveći broj pripadnika ekstremnih muslimanskih formacija na Bliskom istoku, u odnosu na broj stanovnika, došao sa Kosova. To im je prva greška – kaže Anđelković.

Prema njegovim riječima, druga greška odnosi se na ponašanje Amerike poslije preuzimanja kontrole nad Kosovom, jer nije ništa nije uradila da uspostavi pravni okvir.

– Odnosno, prepustili su da ta zona postane mafijaška teritorija, i konačno, priznali su je kao državu. Umjesto da su prije priznanja dogovorili neki model koji bi zadovoljio i Srbe, podjelu Kosova ili nešto drugo…. Ovako su Albancima dali ono što su željeli, a sada je teško da njih neko privoli na bilo kakav kompromis – napominje Anđelković.

Posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Ričard Grenel prenio je ranije stav Trampa da je dosadašnje rješavanje konflikta Beograda i Prištine vođeno na pogrešan način, te da je, u odnosu na ranije kada su se svi fokusirali na politiku, fokus sada stavljen na ekonomiju.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime