– Taj kiseonik koristi se u liječenju apsolutno svih pacijenata kojima je, nažalost, ponekad potreban. Kada je UKC Republike Srpske raspisivao tender, u skladu sa zahtjevanom dokumentacijom, dobili smo rješenje od Agencije za lijekove BiH da ponuđač ima rješenje da se bavi prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti primaju takav kiseonik i ovdje je takvim kiseonikom izliječeno na hiljade pacijenata – naglašava se u saopštenju.Setifikat koji je iz UKC-a dostavljen medijimaSetifikat koji je iz UKC-a dostavljen medijima

Iz UKC-a Srpske tvrde da nema razloga za strah, da kiseonik koji je u upotrebi u ovoj zdravstvenoj ustanovi nije i ne može biti štetan po zdravlje pacijenata.

– Napominjemo da je širenja laži, neistina, straha i panike među stanovništvom Banjaluke i cijele Republike Srpske, posebno među pacijentima i njihovim porodicama jako opasno. Upozoravamo sve one koji, iz samo njima znanih razloga, pokušavaju da ni iz čega stvaraju aferu, samo doprinose još većem strahu pacijenata i porodica za njihovo zdravlje što uveliko odmaže našim ljekarima i medicinskom osoblju u borbi za njihovo zdravlje – ističu iz UKC-a.

U svrhu zaštite zdravlja svih stanovnika kako sada, tako i u budućnosti, iz UKC-a napominju da zdravstveni radnici daju sve od sebe kako bi spasili svaki život tokom pandemije, te da kiseonik igra veliku ulogu u tome jer je samo danas oko 200 ljudi u UKC-u na kiseoničnoj podršci.

– Apelujemo na sve one koji ne biraju ni cijenu, ni sredstva, da postignu samo njima poznat cilj, da kada za to koriste zdravlje ljudi, razmišljaju o posljedicama. Ljekari i medicinsko osoblje UKC Republike Srpske osuđuju postupke koji su protiv zdravlja građana Srpske – navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a dodaju da ne žele da “učestvuju u eventualnom obračunu proizvođača i dobavljača kiseonika na ovim prostorima, a na čiju stranu su se pojedinci svrstali”.

Podsjećamo, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković juče je izjavio da će protiv odgovornih lica podnijeti krivične prijave zbog, kako je rekao, isporučivanja kiseonika UKC-a “koji nije prošao kontrole i isporučuje ga firma koja ima dozvolu za uvoz samo tehničkog, a ne i medicinskog kiseonika”.